- تعریف بینایی ماشین
- کاربردهای بینایی ماشین
- تفاوت بینایی ماشین و بینایی کامپیوتر
- یک سیستم بینایی ماشین چگونه کار میکند ؟
- سطوح پردازش در بینایی ماشین
- نتیجه گیری
- منابع
در واقع بینایی ماشین شاخهای از هوش مصنوعی است که از مبانی علوم رایانه، تکنیک های پردازش تصویر، مهندسی اپتیک، مهندسی مکانیک استفاده می کند و با اتوماسیون صنعتی ارتباط تنگاتنگی دارد.
بینایی ماشین یک فناوری پیشرفته و یکی از شاخه های رو به رشد هوش مصنوعی بشمار می آید. این تکنولوژی مبتنی بر پردازش تصاویر دو بعدی است و به کامپیوتر قابلیت مشاهده و تجزیه تحلیل محیط پیرامون را می دهد. به عبارتی ساده تر بینایی ماشین یک قابلیت کامپیوتری مجهز به چندین دوربین فوق پیشرفته و یک سیستم تحلیلگر قدرتمند برای پردازش داده های تصویری است. بینایی ماشین یکی از مباحث علوم میان رشته ای محسوب می شود که با علوم مختلفی مانند صنایع، مکانیک، برق و الکترونیک و علوم رایانه، همپوشانی دارد در واقع بینایی ماشین شاخهای از هوش مصنوعی است که از مبانی علوم رایانه، تکنیکهای پردازش تصویر، مهندسی اپتیک، مهندسی مکانیک استفاده میکند و با اتوماسیون صنعتی ارتباط تنگاتنگی دارد.
امروزه سیستم های بینایی ماشین از طریق اصلاح و بهینه سازی تکنیک های موجود در حوزه های مرتبط به سرعت درحال پیشرفت هستند و در نتیجه زیرشاخه های تحقیقاتی بسیاری در حوزه بینایی ماشین در حال شکل گیری هستند که محققان با پرداختن به آنها می توانند عملکرد بینایی ماشین را بیشتر از گذشته بهبود ببخشند. درمقاله پیش رو سعی بر این است که علاوه بر معرفی بینایی ماشین و تفاوت های آن با مفاهیم کاربردی دیگر در حوزه هوش مصنوعی به بیان کاربردهای آن در زمینه های مختلف صنعتی وعلمی بپردازیم.
“بینایی ماشین” یا “Machine Vision” یک قابلیت کامپیوتر برای مشاهده محیط پیرامون است که عمدتاَ از یک یا چند دوربین ویدئویی با قابلیت تبدیل آنالوگ به دیجیتال و همچنین یک سیستم تحلیل سیگنال دیجیتال استفاده میکند. در این حالت دادههای تصویری یا همان Image Data به کامپیوتر یا کنترلر سیستم ارسال میشود.
معمولاً بینایی ماشین با قابلیت یک کامپیوتر در دیدن مرتبط است. اصطلاحِ «بینایی کامپیوتر» به تکنولوژی دیجیتالیزه کردن تصویر توسط یک کامپیوتر، تحلیل دادههای آن و انجام یک سری اعمال پردازشی در قبال آن اطلاق میشود
کاربردهای بینایی ماشین
بینایی ماشین کاربردهای بسیاری در طیف وسیعی از صنایع و خدمات دارد که مستقیم و غیر مستقیم در تعامل با آن هستیم. در اینجا به برخی از کاربردهای آن اشاره شده است.
- اتوماسیون صنعتی
- پزشکی و بهداشت
- ایمنی و امنیت
- کشاورزی
- خودروهای خودران
- صنایع نظامی
از آنجایی که بینایی ماشین دارای کاربردهای متنوعی است و یک فناوری رو به رشد محسوب می شود انتظار می رود این تکنولوژی هر چه زودتر در حوزه های جدیدتری از صنعت وارد شود. با توجه به پایین بودن میزان خطا، سرعت بالا، هزینه های نگهداری پایین و عدم نیاز به حضور مداوم نیروی انسانی، تعداد بسیار زیادی از صاحبان صنایع و کارخانه ها به سرعت به سمت بینایی ماشین روی آورده اند. امروزه می توان ردپای بینایی ماشین را در صنعت هواشناسی، شهرسازی، کشاورزی، نجوم و فضانوردی، پزشکی و غیره مشاهده کرد.
بازدیدها: 103